HTML

PHULBECK

Minden, ami zenével, klippel, filmmel, könyvvel, hozzászólással, kapcsolatos téma. Meg ami jön.

Friss topikok

Linkblog

2010.07.29. 18:00 Gabor & Arpi

Inception-Eredet / Filmzene by Hans Zimmer

Címkék: filmzene the eredet buggles hans zimmer inception

Gábor:
Az egész úgy indult (egy felhős nyári napon, blabla..), hogy meg kéne nézni ezt az Inception - Eredet című filmet. Mivel a moziig még nem jutottam el, mert nem, ezt most nem részletezem, de kitérdekel, megnéztem a trailert, és tetszett a zene.

 


No lássuk, ki ez a mágus. Hans Zimmer. Vagy úgy. Hogy ki ő? Az "amerika megmenti a világot filmek zászlófelhúzásos" zenei aláfestője, a "na, majd most mi lesz, mert valami nagy baj van Rogers kapitány" feszültségokozó transzformátora, a "sötétben vagyunk, de valami nagyon nagy dolog történni fog" akcióviharfelhő meterorológusa, "az itt most valaki feláldozza magát a jó ügyért" képi hatásvadászat magaslese. Ahonnan jó kitekinteni, és szétnézni. 

Ízelítő Hans Zimmertől.

 

Nem bibliografálnék, tele a net vele... Pár érdekesség és tény csak. Oscar díjat többek között kapott az Oroszlánkirályért, az Utolsó esélyért, és az Őrület határáért, több jelölése volt (az Esőmeber bizonyára majd ismerősen cseng mindenkinek, ha meghallgatja), de olyan filmek zenéjét is szerezte, mint a nemrégi Batman: The Dark Knight, vagy a régebbi Szikla, vagy a régi klasszikus kedvenc, a Tiszta Románc. 
 

Ami még érdekes lehet, hogy az 53 éves zeneszerző a "The Buggles"-ben kezdte karrierjét, mint zeneszerző, billentyűs. Hát így először nekem sem mondott semmit sem ez a buglesz, de ha úgy mondom, hogy "Video Killed The Radio Star", akkor bizonyára, már ismertebb lesz.
 

 Buggles 1979:

 


És Herr Zimmer milyen jól tudta előre: Video kills the radio star. Hát át is lovagolt a filmiparhoz. Ő megmondta előre. :)

Az, hogy most ez a zene sablonosabb, vagy könyebb, az megítélés kérdése, mindenesetre, párszor az ő zenéje alatt nyúltunk mellé a popcornos zacskónak (és most itt nem arra gondolok, hogy ha barátnővel volt az ember, akkor "véletlenül" mellényúlt).

Érdemes megjegyezni a nevét, és hallgatni tőle, eztazt. Illetve mellé megnézni a filmet.


  Árpi:

Még gimis voltam, mikor láttam a Rain Man-t, mégpedig a novai moziban, kb 20 forintos jegyárért, méghozzá a Gábor két darab leány unokatestvérével.De lehet az a Koktél volt, no mindegy, valamelyik akkoriban futó Tom Cruise film.Az Esőember zenéje egy gimis osztálytársamnak jött be, meg is vette kazettán, amit kölcsönkértem tőle és át is másoltam róla pár track-et.Talán ez volt az első találkozásom a mesterrel.

A Twister és a Black Rain is tetszett mint film anno, de a zenéje nem fogott meg.A Green Card zenéjére meg egyik akkori "szerelmem" hívta fel a figyelmemet, de ma már meg vagyok győződve róla, hogy nem a soundtrack, hanem inkább a filmben többször elhangzó Enya dal tetszett neki:-P

A következő élmény a Gladiátor, ami egyszerűen csodálatos szerintem, az általam még az egyetemi időkből kedvelt Dead Can Dance ( amely zenekar koncertlemezének hallgatása közben minden nagymama azonnal a szívgyógyszeréért nyúl) hihetetlen hangú énekesnőjének, Lisa Gerrard-nak a szerepeltetése telitalálat.

Ennek hatására vettem meg a Mission impossible 2 zenéjét cd-n, aminek egyik dala, a Nyah and Ethan nagyon a szívemhez nőtt.(meg szerintem másoknak is, de neveket nem sorolok, bár úgysem olvassák:-)

A spanyolos gitárfutamokkal ellentétben a Black Hawk Down nagyszerűen idézi a helyszínt, Afrikát, a The Last Samurai pedig Japánt.Mostanában nagy sikert a Karib tenger kalózai címzenéjével szerzett, ami szerintem pofátlanul hasonlít a Gladiátorra, dehát magától (nem magához) nyúlt, szóval akár meg is bocsájthatunk neki.

A Guy Ritchie féle Sherlock Holmes filmből is szinte csak a főcímzene érdemel említést, az Inceptionról pedig már volt szó.Ennyi így hirtelenjében.

Hallgassátok.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenemegegyebmegamivankritikadenyers.blog.hu/api/trackback/id/tr242185453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor & Arpi 2010.07.29. 18:15:03

Ja és a filmet is meg fogom nézni, az tuti. :)

Esztrillian 2010.07.29. 18:27:25

Nekem is tetszik a zene, olyan "batman"-es, sötét, kissé baljóslatú, Gotham-city hangulatú.
Nagyon kíváncsi vagyok már a filmre!

Gabor & Arpi 2010.07.29. 18:48:42

Amúgy ez a videoklip is megérne egy posztot. Van egy alufólia zakós hanyag tartású faszi, aki áll mint f*sz a lakodalomban. Olyan napszemcsiben amit manapság a 3D filmekhez adnak(reflektor megcsillan). Ráadásul valahogy aszimmetrikus, a bal fele mintha le lenne ficcenve egy kicsit. Közben kiírják a postafiók címét (Postfach), hehe. És a végén a baszom nagy kék disco felirat. A két csaj meg önmagáért beszél (énekel). :)

Esztrillian 2010.07.29. 18:54:57

Jó, de hát egy 31 évvel ezelőtti "videóklipp"-ről beszélünk. :-) Viszont Herr Zimmer milyen lazán szintizik... :-)
süti beállítások módosítása